demo aanvragen

Technische hulpverlening aan stekkerauto’s brengt voor de brandweer extra gevaren met zich mee; denk hierbij aan elektrocutie, thermal runnaway en onvoorspelbaar voertuiggedrag. Echter, het besef dat elektrocutie gevaar nihil is bij hulpverlening maar dat onvoorspelbaar voertuiggedrag het grootste probleem is, daalt steeds verder in. De belangrijkste taak van een veiligheidsmedewerker bij een ongeval met een stekkerauto is dus om eerst de Emergency-plug te plaatsen voordat iemand zich in de buurt van de auto begeeft. Daarna is de omgeving van de auto veilig om te werken en hulp te verlenen.

De Emergency-plug voorkomt risico’s wanneer de brandweer de veiligheidsprotocollen voor stekkerauto’s gaat uitvoeren. Denk hierbij aan de volgende scenario’s:


Safety plug trekken

Wanneer je veilig wilt werken aan een stekkerauto, moet je de Safety plug trekken. Om deze plug te trekken moet de hulpverlener eerst in de gevarenzone staan. Hierbij bestaat de kans dat hij/zij omver gereden wordt wanneer de auto onbedoeld accelereert. Als je de Emergency-plug plaatst, kán de auto niet meer accelereren. De hulpverlener kan na het plaatsen van de Emergency-plug veilig rondom de auto lopen. En wanneer uiteindelijk toch besloten wordt om de auto stroomloos te maken, dan kun je vanaf dit moment dus ook veilig de Safety plug trekken.


Start/stop indrukken

Wanneer de hulpverlener bij een kleine technische hulpverlening besluit dat de Safety plug trekken overbodig is, moet hij het voertuig uitzetten door de start/stop knop in te drukken. Dit kan alleen wanneer hij/zij zich fysiek in de auto manoeuvreert. En vervolgens dient hij/zij de sleutel minimaal 5 meter van de auto te verwijderen. Tijdens deze manoeuvres bevindt de hulpverlener zich in de gevarenzone wanneer het voertuig onbedoeld zou accelereren. Als je de Emergency-plug plaatst, kun je deze handelingen veilig uitvoeren en verlies je geen kostbare tijd.


Meer weten over risicobeperking?

Technische hulpverlening aan stekkerauto’s brengt voor de hulpverlener extra gevaren met zich mee; denk hierbij aan elektrocutie, thermal runnaway en onvoorspelbaar voertuiggedrag. Echter, het besef dat elektrocutie gevaar nihil is bij hulpverlening,maar dat onvoorspelbaar voertuiggedrag het grootste probleem is, daalt steeds verder in. Voor meer informatie lees hier of ga naar de website.

In de lessen die Total Safety Solutions geeft, bespreken we dit uitvoerig. Ook kunnen we deze gevaren in de praktijklessen demonstreren met schaalmodel auto. Bekijk de training E-voertuigen

 

vinkje Wist u dat?

  • De Emergency-plug universeel is en op iedere elektrische auto en plug-in hybride past met een type 1 en type 2 stekkeraansluiting.
  • De Emergency-plug een lichtgevende rand heeft die blauw oplicht wanneer een elektrische auto werkelijk “aan” staat en de plug wegrijden voorkomt. Dit is een extra veiligheid om de toestand van de auto te controleren.
  • De Emergency-plug heeft een zelftestfunctie. Met een knop test je of alle software juist werkt voordat je hem aanbrengt. Bij een correcte werking, licht de rand van de Emergency-plug groen op.
  • Een elektrische auto vergrendelt normaal gesproken een geplaatste stekker om bijvoorbeeld diefstal te voorkomen. Hierdoor is het moeilijk om een normale laadstekker te verwijderen. De Emergency-plug is zo ontworpen dat deze zich niet vergrendelt waardoor je hem eenvoudig verwijdert. Deze bescherming zorgt dat je de stekker keer op keer kunt gebruiken.
  • De Emergency-plug kan met de test knop de klep voor de laadaansluiting van een Tesla openen.
  • De Emergency-plug biedt softwarematige updates.
  • Gebruik van de Emergency-plug veel schade voorkomt.

 

Wij gebruiken functionele cookies op onze website. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.