demo aanvragen


Laadaansluitingen en de Emergency-plug

 Socket plug tabel


Koppen van Emergency-plug.

Type 1 en type 2
In de autoindustrie zijn 2 soorten stekkers als stanaard genormeerd. Deze worden type 1 en type 2 genoemd. De genormeerde naam van type 1 is: SAE J1772 en van type 2: IEC62196

Wat is het type 1: SAE J1772 standaard.
Type 1 SAE J1772, ook bekend als een "J-stekker", is een Noord-Amerikaanse standaard voor elektrische connectoren voor elektrische voertuigen. SAE J1772 (IEC Type 1), is ontworpen voor eenfasige elektrische systemen met 120 V of 240 V zoals die in Noord-Amerika en Japan worden gebruikt.

Wat is het type 2: IEC62196 standaard.
IEC 62196 Type 2 connector (ook wel Mennekes genoemd) wordt gebruikt voor het opladen van elektrische auto's binnen Europa. Elektrische stroom wordt geleverd als eenfase of driefase wisselstroom (AC).
De IEC 62196 Type 2 connector is door de Europese Commissie geselecteerd als officiële laadstekker binnen de Europese Unie. Het type 2 is in sommige landen buiten Europa, waaronder Nieuw-Zeeland, de aanbevolen connector.

Type 1 en type 2 bij de Emergency-plug.
De 2 koppen op de Emergency-plug zijn gebaseerd op de koppen van type 1 en 2. Om te zorgen dat de Emergency-plug niet wordt vergrendeld en niet in aanraking komt met het hoogvoltage gedeelte zijn de koppen iets gewijzigd. Hieronder staan de koppen type 1 en type 2 zoals ze op een laadstekker zijn gemaakt met aan iedere zijde de koppen zoals ze op de Emergency-plug zijn gemaakt.

Type 1 Emergency plug Plug type 12 Type 2 Emergency plug

 

Snellaad varianten


Snellaadsytemen.

Om een elektrisch voertuig sneller te laden wordt gebruik gemaakt van gelijkstroom in plaats van wisselstroom. Hier voor zijn andere aansluitingen nodig. Deze varianten die zijn gebaseerd op de bekende type 1 en type 2 heten CCS1 en CCS2. Je herkent hierin dan ook een deel van de originele type 1 en type 2 in. Daarnaast bestaan ook snellaadsystemen waarbij je een extra laadstekker moet aansluiten op de gelijkspanningsvoeding. Deze aansluitingen zijn GB/T, CHAdeMO en Supercharger(Tesla).

All Socket plug

Wat is de CCS1- of CCS2-standaardSocket plug CCS1CCS2
De naam CCS1 en CCS2 is een afkorting van Combined Charging System (CCS) en dan of het een samenvoeging met een type 1 of type 2 is. Het Combined Charging System (CCS) dekt het opladen van elektrische voertuigen met behulp van de Combo 1- en Combo 2-connectoren uit gebreid met twee extra DC-contacten onder de bestaande AC- en communicatiecontacten.

In beide gevallen vallen communicatie- en beschermaardefuncties onder het oorspronkelijke type 1- of 2-gedeelte van de connector. Autofabrikanten die CCS2 ondersteunen zijn onder andere: Jaguar, Renault, Volkswagen Group, General Motors, Tesla, BMW, Daimler, Ford, FCA, Daimler, Kia en Hyundai.

CCS1 laders zijn voornamelijk te vinden in Noord- en Midden-Amerika, Korea en Taiwan, terwijl de CCS2 te vinden zijn in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Zuid-Afrika, Arabië, India, Oceanië en Australië.

GB/T, CHAdeMO en Supercharger.
Voor gelijkstroom of DC-opladen gebruikt men in China GB/T, CHAdeMO in Japan en bij Tesla gebruikt men de Supercharger aansluiting. Deze connectoren worden gebruikt in combinatie met een type 1 of type 2 verbinding die de communicatie verzorgt.

GBT CHAdeMO

Overzicht van stekkeraansluitingen
Hieronder staan de verschillende stekkeraansluitingen die worden toegepast. De DC aansluitingen zijn zoals op de eerste pagina omschreven of een combinatie met de standaard type 1 en type 2 of een stekker met een extra aansluiting.

Socket AC DC

In de tabel staan de verschillende combinaties en welke zijde van de Emergency-plug je dan moet toepassen.

 

Wij gebruiken functionele cookies op onze website. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.